Nyomtatás

Erdei tábor Varbó-Fónagyság

varbo40

Legnagyobb örömünkre ebben a tanévben is lehetőségünk volt arra, hogy az integrációs pályázat keretein belül 22 tanulót erdei táborba vigyünk 3 napra.

A táborban készült képek megtekinthetők a galériában.

Hasonló táborra a tavalyi tanévben is sor került. Most olyan tanulókat választottunk, akik a tavalyi táborban nem vettek részt. A gyerekek a 4.- vagy a felső tagozat valamelyik osztályába járnak. A tábor helyszíne az Észak Erdő Zrt. fónagysági erdei iskolája. A Varbó község külterületén elhelyezkedő, az ország legnagyobb és legkihasználtabb táborhelye.

A 22 tanulónk és a 4 pedagóguskísérő október 24-én indult a 3 napos táborba. A gyerekek nagy izgalommal várták ezt a napot. Első utunk a Csanyikban található hátizsákos erdei iskolába vezetett, ahol 3 felkészült erdőmérnök hölgy kalauzolt bennünket. Megismerkedtünk a Bükk-hegység állat- és növényvilágával, a gyerekek természetes anyagokból ajándéktárgyat készíthettek. Ezt követően egy rövid túrát tettünk az erdei tanösvényen, ahol hasznos információkat tudhattunk meg az erdőgazdálkodással kapcsolatban. A program zárásaként vaddisznókat láthattunk és etethettünk, amelyet a miskolci vadaspark ajándékozott a tábornak.

Ebédünket már a fónagysági erdei iskolában fogyasztottuk el. A gyerekek pillanatok alatt „belakták” az igényesen kialakított és felszerelt épületet, amely kiválóan alkalmas a hasznos és informatív szabadidő eltöltéshez. A környezet festői szépségű, az épület az erdő közepén található egy kis tóval fűszerezve a látványt. Rövid pihenő után az erdőben található 15 állomáspontból álló tanösvényen indultunk útnak erdész kísérőnkkel, aki rendkívüli lelkesedéssel próbált a lehető legtöbb hasznos ismerettel szolgálni. Vacsora után éjszakai túrára indultunk a varbói tóhoz. Másnap reggel Lukács Gábor, a Miskolci Nemzeti Színház színésze tartott interaktív foglalkozást, amelyen a versek és a természet közötti kapcsolatra próbálta felhívni a figyelmet kortárs költők művein keresztül. A mai gyerekek számára a következő program újdonságként hatott. Rövid szabályismertetés után kezdetét vette a számháború. A gyerekek 2 csapatban küzdöttek egymással. Hatalmas lelkesedéssel és teljes átéléssel önfeledten játszottak. Jó érzés volt látni, ahogy kicsi és nagy egy csapatban a közös célért küzd. A csendes pihenő kellett hozzá, hogy a számháború izgalmait kipihenjék a gyerekek. A következő program igazán érdekes volt. A Csanyikban megismert erdész hölgyek meglepetésként érkeztek hozzánk. Erdei ízek kóstolóját hozták: lekvárok, mézek, gyógyteák kavalkádja várt a kóstolókra majd az ízeket meg lehetett tippelni is vajon mit ettünk. A helyes megoldásokat közösen beszéltük meg, ismereteket szereztünk arról is mit, mikor érdemes begyűjteni, hogyan kell elkészíteni és milyen betegségre használtható. Kihasználva a példátlan napsütést újra elsétáltunk a varbói tóhoz, immár nappal. A hazafelé utat a társaság fele a hegyoldal izgalmasabb részein tette meg. Sokat nevettünk egymáson, ahogyan a meredek hegyoldalon hol fel, hol le bukdácsoltunk. Visszaérkezve a vacsorázni induló vaddisznókat hallgattuk a teraszról, amelyek az épülettől 30-40 méterre keresték eledelüket. Újabb éjszakai túrára kezdtünk készülődni, amelyre felszerelt erdész kísérőnk több éjjellátót és távcsövet is hozott magával. Már az első méterek után egy nyulat nézhettünk meg éjjellátóval, ez mindenkit arra ösztönzött, hogy fegyelmezetten és teljes csendben közlekedjünk a „talán még látunk valamit” címszó alatt. Második éjszaka 11 órakor már az egész házban egyenletes szuszogás hallatszott.

A reggeli ébredést a hazafelé készülés követte. Kihasználva az utolsó itt töltött órákat mindenki eldönthette mihez lenne kedve: a túrázó csapat elindult az éjszakai túra útvonalán, a vállalkozók tököt faraghattak vagy célbadobó versenyen vehettek részt. Ebéd előtt kihirdetésre került a „legtisztább szoba” cím győztese, amelyet a folyamatos pontozás döntött el.

A hazafelé út gyorsan elrepült, ahogyan ez a 3 nap. Bízunk benne, hogy a részt vevő gyerekek valamennyien feledhetetlen élményekkel gazdagodtak, közelebb kerültek a természethez és annak szeretetéhez. A jövőben reméljük lehetőség lesz arra, hogy iskolánk tanulói közül még többen részt vegyenek hasonló programon.

Köszönjük mindazok segítségét, akik lehetővé tették az erdei tábor sikeres megvalósulását!

                                                                                                          Sallai Anett

A Varbói kirándulás

Az iskolából 22 gyerek,
busszal Varbóra mehetett.
Izgult mindenki már nagyon,
milyen lesz ez az alkalom.
Végre eljött a nagy nap,
elindult a kis csapat.
Várt az erdő már mi ránk,
hogy megismerjük a titkát.
Kirándultunk, túráztunk,
fából rókát csináltunk.
Erdei terméseket kóstoltunk,
éjszakai lesen is voltunk.
A vadállatokat meglestük,
milyen az ő életük.
Erdész bácsi bemutatta,
ezt a csodás tájat,
megismertük a növényeket,
és a ritka fákat.
Nagyon jól éreztük magunkat,
csak kár, hogy eltelt ez a pár nap.
Köszönjük, hogy mehettünk
soha el nem felejtjük.

Dibás Lili Judit

Időjárás

 

Impresszum

Zempléni Árpád Általános
és Alapfokú Művészeti Iskola
hivatalos honlapja

Felelős kiadó:
Ujjné Muhi Melinda igazgató

Cím:
3907 Tállya, Rákóczi út 16.
Telefon: +36 47 398-050
Fax: +36 47 398-050
E-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.